motten in wolletjes

Motten en wolletjes: help!

De grootste nachtmerrie van iedere wolletjes-liefhebber: motten. Door de jaren heen heb ik er een missie van gemaakt om deze nare beestjes buiten de deur te houden en gaatje in wolletjes te voorkomen. Ik deel graag een paar tips met je.

Wolletjes Bewaren

Berg wolletjes die je niet of minder gebruikt op in plastic afsluitbare boxen. Ikzelf doe ze in een vacuümzak die je met een stofzuiger luchtvrij maakt.

Cederhout

Een natuurlijke manier om motten te weren is door cederhoutjes te kopen. Ze zijn er in allerlei vormen: balletjes, houtjes, schijfjes… Wanneer de geur vervaagt schuur ik ze even op met een schuurpapiertje. Of ik besprenkel de houtjes ongeveer om de drie maanden met wat cederolie.

Lavendelzakjes

De geur van lavendel helpt ook tegen motten. Voor mensen een heel fijne geur, voor motten een nachtmerrie! Doe wat lavendel in een theefilterzakje en voilà! Laurier, kamfer en vlierbloesem schijnt ook motwerend te werken.

Stofzuigen

Je belangrijkste wapen is je stofzuiger. Houd kasten schoon en fris, om je kledingstukken motvrij te houden en eventuele eitjes te verwijderen. Bij verdenking op motten: vergeet niet de stofzuigerzak naderhand weg te gooien. Tip: maak kasten extra goed schoon met een klein scheutje natuurazijn. Dat verjaagt ze ook.

Dragen

Motten houden niet van beweging. Het beste weermiddel is dus, om je wolletjes zoveel mogelijk te gebruiken! Houd ze dus niet te lang op stapel in de kast, maar berg ze op in afsluitbare boxen of vacuümzakken.

Mott-lock

Het is soms lastig bepalen of een verdwaald gaatje in kleding door motten of door gebruiksslijtage komt. Om dit uit te zoeken mijn beste tip: de mott-lock velletjes. Hang ze op in de kast en je weet gelijk voldoende als er beestjes vast blijven plakken aan de plakstrip.

Vriezer

Leg (mogelijk) aangetaste wolletjes een paar nachten in de diepvriezer. Een temperatuur van -20 graden doodt eitjes en larven uit kledingstukken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leuk dat je mijn pagina bezoekt! Ik ben Maike en mama van 2 stoere mannen. Ik ben me bij mijn tweede zoontje gaan verdiepen in natuurlijke (wollen) baby kleertjes en natuurlijk moederschap. En ik ben heel enthousiast! Hopelijk kan ik jullie informeren en inspireren om het jullie kleintjes zo comfortabel mogelijk te maken!

Nieuwsbrief

Abonneer op onze nieuwsbrief en wordt als eerste geïnformeerd  over onze collectie en aanbiedingen.

Recente artikelen

Renee Jasmijn Fotografie

Renee is een zeer talentvolle familiefotograaf die zicht richt op zwangeren, newborns en gezinnen. Voor ons maakte ze  gelukkig een uitstapje  en heeft ze een

Lees verder »

Mostlimosi / MamaMosi

Zelf ben ik altijd wat terughoudend met kleurtjes en kies vaak toch voor (te) veilige combinaties. Mamamosi doet dat zeker niet, en met succes! Ze

Lees verder »

Borstvoeding tips!

Toen wij in 2017 Dex kregen waren wij volledig overdonderd door de impact die dat kleine wezentje op ons leven had. De bevalling was intens,

Lees verder »

Motten en wolletjes: help!

De grootste nachtmerrie van iedere wolletjes-liefhebber: motten. Door de jaren heen heb ik er een missie van gemaakt om deze nare beestjes buiten de deur

Lees verder »

Merinowol wassen

Producten van wol moeten zorgvuldig gewassen worden omdat er een risico isop krimpen. Volg daarom onderstaande was instructies om je wollen producten zo goed mogelijk

Lees verder »

Waarom babykleding van wol?

Waarom (baby) kleding van wol? Wol is een 100% natuurlijke vezel en eigenlijk het perfecte materiaal voor baby- en kinderkleding. Wol is een uitstekend alternatief

Lees verder »