Superwash vs Onbehandelde wol

Superwash vs Onbehandelde wol

comments

Wol is een fantastisch materiaal voor kleding, vooral voor baby’s en kinderen vanwege de isolerende eigenschappen en zachte textuur. Wol heeft alleen één groot nadeel – het krimpt en vervilt bij het wassen. Maar daarvoor is er superwash wol! Of toch niet….

Hoe werkt wol?

Een wolvezel is vergelijkbaar met een menselijke haar, het is een holle vezel met schubben. De holle vezel neemt lichaamswarmte op en de schubben reguleren de temperatuur door te openen bij warmte en sluiten bij kou. Dit maakt dat wol zorgt voor warmte in de winter en verkoeling in de zomer. De schubben zorgen ervoor dat wol kan ademen en overtollig vocht (zweet) afvoert. Daarnaast heeft wol van nature ook lanoline. Dat is een vettig laagje dat waterafstotend, vuilafstotend en antibacterieel is. Lanoline houdt de wolvezel soepel en voorkomt uitdroging. Voor schapen beschermt lanoline tegen weer en wind en houdt hun huid soepel en gezond. Lanoline wordt ook vaak gebruikt bij huidkwaaltjes zoals kloven en luieruitslag. Superwash wol, wat is het? Superwash wol is wol dat een chemisch proces is ondergaan waarbij de wol wordt gewassen met Chloor. Dit wordt gedaan om de schubben op de wolvezels af te breken. (Jawel… dezelfde schubben waar we hierboven zulke goede eigenschappen aan hebben toegekend.) De wol wordt door een superwash behandeling minder ademend en isoleert minder goed. Tevens wordt er een laagje synthetische hars om de wolvezel gelegd.

Waarom dan Superwash wol?

Dat klinkt allemaal niet goed zou je zeggen. Echter heeft Superwash wol ook voordelen. Het laagje synthetische hars zorgt ervoor dat de wol niet vettig is zoals onbehandelde wol. En nu de schubben eraf zijn krimpt de wol niet meer. Zo kan het met de gewone was in de wasmachine en hoeft er geen extra aandacht aan worden besteed. Tegenwoordig zijn er ook natuurlijke processen om de wol te superwashen, dat is natuurlijk al een heel stuk beter. Helaas gaan hierbij nog steeds de geode eigenschappen van wol verloren.

Superwash wol of niet?

Wat ons betreft geen Superwash wol. We kiezen juist voor wol om de goede eigenschappen van het materiaal en dat gaan we niet tenietdoen. Onbehandelde wol heeft weliswaar wat extra aandacht nodig wanneer het gewassen moet worden maar daar zien we niet echt een probleem. Het wassen is veel minder vaak nodig en vaak is even uitspoelen al voldoende. Kwestie van een wolwasje verzamelen en in de wolwas-stand in de machine doen. Daarna gewoon even uithangen.

Hoe weet ik of de wol behandeld is met Superwash?

Meestal wordt dit op het internet er niet bij vermeld. Ik betrapte mezelf er ook op dat bij mijn producten niet stond/staat dat de wol niet behandeld is met Superwash. Eigenlijk met de gedachte dat als zo’n behandeling wordt gedaan je dat er wel bij vermeld, maar niet dus… Staat het er niet expliciet bij vermeld neem dan even contact op met de producent. Ook op Google is wel te vinden welke producenten superwash wol gebruiken en welke niet.

Reacties

No comments

Laat een reactie achter
Your Email Address Will Not Be Published. Required Fields Are Marked *

Populaire Posts
Ontvang onze nieuwsbrief
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van nieuwtjes en aanbiedingen.
Gerelateerde artikelen