Wol wassen

Producten van wol moeten zorgvuldig gewassen worden omdat er een risico is op krimpen. Volg daarom onderstaande was instructies om je wollen producten zo goed mogelijk te houden zodat ze generaties lang mee kunnen gaan!

Onze wollen  kleding kan zowel met de hand als in de wasmachine gewassen worden. Houdt er hierbij  wel rekening mee dat je een  redelijk moderne wasmachine nodig hebt met een stand speciaal  voor wol.

Wol wassen in de wasmachine

Wanneer je over een moderne wasmachine beschikt is het wassen van wol in de wasmachine de meest veilige keuze. De wasmachine laat de temperatuursverandering langzaam verlopen en ook de zeeptoevoer gebeurt geleidelijk. De wasmachine wringt de wol niet uit maar slaat de wol om.

 1. Was wollen producten alleen met andere producten van wol.
 2. Zorg ervoor dat er niet teveel wol in de wasmachine zit. Eén tot twee kilogram is het maximum. Wol heeft ruimte nodig in de wasmachine om rond te draaien.
 3. Was wol in de wasmachine op een speciaal wol programma.
 4. Gebruik een speciaal natuurlijk wolwasmiddel.
 5. Gebruik nooit wasverzachter, bleekmiddel of een synthetisch wasmiddel.
 6. Centrifugeer de wol op een laag toerental (600 toeren)
 7. Doe merinowol niet in de droger maar laat het liggend door de lucht drogen.
 8. Je zou merinowol op lage temperatuur kunnen strijken maar dit is eigenlijk niet nodig. Merinowol is van nature zo goed als kreuk vrij.

Wol wassen met de hand

Door met de hand te wassen ga je al snel kneden waardoor je de vezels kunt beschadigen. Wees daarom altijd voorzichtig wanneer je met de hand gaat wassen.

 1. Was niet warmer dan 30 graden dan kan je wol gaan krimpen. Je kan een baby badthermometer nemen om de temperatuur in de gaten te houden.
 2. Zorg dat het temperatuurverschil geleidelijk is.
 3. Gebruik een natuurlijk wolwasmiddel maar niet teveel want dat was je er moeilijk weer uit.
 4. De wol niet wringen of schuren want dan beschadigt de stof. Je kan het beste in de wol knijpen om het kledingstuk mooi te houden.
 5. Spoel het wasmiddel uit met water van dezelfde (koude/lauwe) temperatuur.
 6. Doe merinowol niet in de droger maar laat het liggend door de lucht drogen.
 7. Je zou merinowol op lage temperatuur kunnen strijken maar dit is eigenlijk niet nodig. Merinowol is van nature zo goed als kreuk vrij.

Leuk als je ons volgt!